Folkemøde Randers og
AOF sætter fokus på
skandalen i Forsvarets
Efterretningstjeneste

AfPer Schultz-Knudsen

Folkemøde Randers og
AOF sætter fokus på
skandalen i Forsvarets
Efterretningstjeneste

Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, FET, Lars Findsen, har været varetægtsfængslet i mere end to måneder og er fortsat sigtet, og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen er ligeledes sigtet. Begge sigtes for overtrædelse af straffelovens § 109, landsforræderbestemmelsen, som kan give op til 12 års fængsel.

Fredag 8. april kl. 16.00-18.00 holder AOF Randers’ debatudvalg i regi af Folkemøde Randers et møde om efterretningstjenesterne med oplæg af jurist, debattør, kommentator, forfatter Anne Sofie Allarp og juraprofessor Jens Vedsted-Hansen, der var medlem af kommissionen om PET, der afsluttede sit arbejde i 2011. Mødet holdes på VIA University College, Jens Otto Krags Plads 3 i Randers.

De fungerende chefer for FET og PET har været på rundtur til chefredaktørerne for de nationale medier, og det er blevet indskærpet overfor chefredaktørerne, at det er strafbart at røbe hemmeligheder, der kan skade Danmarks sikkerhed og forhold til udenlandske magter.

Har hele affæren noget at gøre med, at USA via internetkabler i Danmark aflytter både udenlandske magthavere, for eksempel den daværende tyske kansler Angela Merkel samt et ikke nærmere specificeret antal danske statsborgere?

Danmark er på en spektakulær måde kommet i internationalt søgelys – og regeringen vil ikke tale om den varme kartoffel, og hvad der er sket, og hvad der skal ske, men justitsminister Nick Hækkerup har på et tidspunkt november/december 2021 ringet til Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og bedt denne om at give Claus Hjort Frederiksen besked på at holde lav profil i relation til FET.

Da Claus Hjort Frederiksen lod sig interviewe om FET i en tv-udsendelse i december 2021, blev han ved sit hjem antastet af to personer fra politiet, som sigtede ham for overtrædelse af straffeloven § 109.

Hvad er det egentlig, der foregår?

Hvilke regler gælder for efterretningstjenesterne FET og PET og disses virksomhed?

Hvad kan vi forvente, at der kommer til at ske med Lars Findsen og Claus Hjort Frederiksen?

Hvad vil der ske fremover med kontrollen med efterretningstjenesterne?

Hvad betyder uroen om og i de danske efterretningstjenester for Danmarks forhold til udlandet?

Disse og andre spørgsmål håber vi, at mødet d. 8. april kan give svar på.

Tilmelding skal ske via AOF’s hjemmeside her

Om forfatteren

Per Schultz-Knudsen administrator

Per Schultz-Knudsen er formand for Folkemøde Randers.

Skriv et svar